1 of 2 kittens, wat is beter?
Het belang van samen spelen
Kittens die met een soortgenootje opgroeien, corrigeren elkaar als er te fel gespeeld wordt. Ze hebben gezelschap aan elkaar en ze kunnen hun energie op elkaar uit leven. De kans dat een kitten alleen zich gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen (krabben aan de meubels, spullen vernielen), is veel groter bij één dan bij twee kittens.
Bovendien is het natuurlijk veel gezelliger voor kittens om samen op te groeien.
Een of twee kittens: de kosten
Er zit een kostenplaatje aan het nemen van twee kittens. Je zult bijvoorbeeld meer geld kwijt zijn aan voer, kattenbakvulling, dierenartskosten als vaccinaties etc.
Je moet ook meer ruimte hebben, bijvoorbeeld om twee kattenbakken neer te kunnen zetten. Ben je zo krap behuisd dat je die niet kwijt kunt, vraag je dan af of je voldoende ruimte hebt voor een kat. Dan ben je misschien beter af met een wat rustigere, volwassen kat?
Kans op ongewenst gedrag
De kans op gedragsproblemen is groter bij een kitten dat alleen geplaatst wordt. Let wel: ik zeg niet dat er automatisch problemen ontstaan, maar de kans is echt groter. Vooral het karakter van het kitten speelt daarbij een grote rol. Als jij het drukste en stoerste katertje uit het nest kiest, is de kans levensgroot dat dit kitten zich binnen de kortste keren gaat vervelen. Kies je een rustig katje, dat ook nog eens veel alleen speelt, dan is die kans alweer veel kleiner.
Ben je zelf weinig thuis, dan loop je ook het risico dat het kitten zich verveelt.
Welk ongewenst gedrag kun je verwachten?
Bij gedragsproblemen moet je denken aan het krabben en bijten tijdens het spelen. Ook het ‘aanvallen’ van handen of voeten komt vaak voor. Deels is dit het gevolg van verveling, deels omdat een kitten niet (meer) gecorrigeerd wordt door nestgenootjes.
De rest van het kattengezin
De samenstelling van je kattengezin is een belangrijke factor in je keuze.
- Als er al een of meerdere speelse, sociale katten in huis zijn, is het niet altijd nodig om twee kittens te nemen.
- Maar: is de aanwezige kat al op leeftijd, dan wordt hij of zij niet beslist niet vrolijk van een kitten. Het is pertinent niet waar dat een kitten altijd geaccepteerd wordt.
- Een kat die altijd alleen gewoond heeft, zal vrijwel nooit meer kunnen wennen aan een andere kat in huis. Ook niet aan een kitten.
Twee kittens bij een oudere kat?
Je hoort vaak dat het een goed idee is om twee kittens samen bij een oudere kat te plaatsen, zodat ze vooral elkaar bezig houden. Voorwaarde is dan wel dat er voldoende rust en ruimte overblijft voor de oudere kat om zich terug te trekken.
Is die kat al echt oud of kwetsbaar, bijvoorbeeld omdat hij doof is, last van artrose of nierproblemen heeft, dan kan de aanwezigheid van twee kittens toch heus te veel stress opleveren. Laat die oudere kat dan rustig genieten van zijn laatste levensjaren en kies weer voor twee kittens als hij er niet meer is.
Vergeet ook niet dat twee kittens kunnen samenwerken om gezamenlijk achter de oude kat aan te gaan!
Schema’s bedenken
Nooit doen: ingewikkelde schema’s bedenken met het idee om het nieuwe kitten in te zetten als afleiding voor een andere kat zodat een derde kat… Leuk verzonnen, maar in de praktijk pakt het meestal heel anders uit.
Maar ik heb altijd één kat gehad!
Natuurlijk kan het goed gaan (zie hierboven). Maar vraag je ook eens af of de omstandigheden toen anders waren dan nu. Was je bijvoorbeeld veel thuis omdat je studeerde? Of kon de kat toen veel naar buiten en woon je nu op een appartement? Had je vroeger kinderen die veel met de kat speelden en ben je nu wat ouder met minder energie of tijd om te spelen? Dat zijn allemaal factoren die er aan bijdragen dat het eerder met andere katten goed ging, maar nu niet meer. En misschien had je per toeval altijd rustige kittens en heb je nu een druktemakertje uitgekozen!